Karahan, döviz kuruna yönelik herhangi bir hedef belirlemediklerini belirterek, önceliklerinin aşırı oynaklığı engellemek olduğunu açıkladı. Rezerv birikiminin piyasadaki koşullara bağlı olduğunu ifade eden Karahan, “Aktarım mekanizmasına ve likidite koşullarına zarar vermeden rezerv biriktireceğiz. Son birkaç günlük verilere baktığımızda rezervlerde toparlanma süreci başlamış görünüyor,” dedi.
PİYASA OYNAKLIĞINA MÜDAHALE SİNYALİ
Mart ayında piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından alınan önlemlere de değinen Karahan, yurt dışı bankaların Türk bankalarıyla işlem limitlerinin kısa sürede dolduğunu ve bu nedenle ani yükselişler yaşandığını ifade etti. Karahan, “19 Mart’taki benzer bir hareketin tekrar etmemesi için müdahaleler yaptık ve piyasadaki oynaklığı kontrol altına aldık. Gerekirse bu tür müdahalelere devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.
MERKEZ BANKASI ALTIN REZERVLERİNDE ARTIŞ
Fatih Karahan, Merkez Bankası’nın zararının 700 milyar lira olarak açıklandığını ve bu zarar kaleminin ana unsurunun faiz giderlerindeki artış olduğunu belirtti. Altın rezervlerine ilişkin, 2024’te herhangi bir satış yapılmadığını vurgulayan Karahan, “Geçen seneye kıyasla sahipliğimizdeki altın miktarı 50 ton arttı. Emanet altınlarda ise swapların kapatılması nedeniyle bir azalma var. Ancak toplamda elimizdeki altın miktarı 508,9 tona ulaştı,” açıklamasını yaptı.
ZİRAİ DONUN ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI
Gıda ve kira gibi kalemlerde enflasyonun manşet enflasyondan yüksek seyrettiğini belirten Karahan, geçen yıla kıyasla gıda enflasyonunda ciddi iyileşme olduğunu söyledi. Zirai don nedeniyle enflasyonda yaklaşık 0.4 puanlık bir artış olabileceğini de ekledi.
ÜST KUPÜR ÇIKARMAMANIN AVANTAJI
Nakit dışı ödeme araçlarının kullanımını desteklediklerini ifade eden Karahan, “Üst kupür banknot çıkarmamak kayıt dışılığın azalmasına katkı sağlıyor. Bunu dikkate alıyoruz,” dedi.
Kaynak = https://www.cnnturk.com/ekonomi/merkez-bankasi-baskani-fatih-karahan-rezervdeki-erime-bitti-5-2-biten-bir-macta-2-gol-yedik-demezsiniz-2281368