FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
15 yıldır CMC Markets’te analist olarak çalışan ve İngiltere finans çevrelerinde tanınan bir isim haline gelen Michael Hewson, artık farklı bir sebeple dikkatleri üzerine çekiyor: Yapay zekâ tarafından oluşturulmuş deepfake videolarıyla.
Financial News’in haberine göre Hewson, Facebook ve Instagram gibi platformlarda sesinin ve görüntüsünün kullanıldığı sahte yatırım reklamlarıyla mücadele ediyor. Şirketten arkadaşları, kısa süre önce WhatsApp grubu üzerinden yatırım önerileri sunduğunu iddia eden videoları görünce durumu fark edip kendisine haber verdi.
Hewson “Beni tanıyanlar videoların sahte olduğunu hemen anladı, çünkü dudak hareketleriyle ses uyumsuzdu. Ama beni tanımayanlar için durum çok farklı. Asıl onlar için endişeleniyorum,” diye ekliyor.
Yapay zeka tehlikesi büyüyor
Hewson, finans dünyasında görüntüsü taklit edilen tek isim değil. Fidelity International’ın eski yıldız fon yöneticisi Anthony Bolton da benzer şekilde deepfake videolarla hedef alındı. Söz konusu videoda, sahte bir Bolton, kullanıcıları kaliteli hisse senetleri hakkında bilgi almak için bir WhatsApp grubuna katılmaya davet ediyordu.
Geçen yıl ise Octopus Energy’nin Kurucusu Greg Jackson’ın sesi klonlandı ve WhatsApp üzerinden bir çalışanına yüklü ödeme yapılmasını isteyen sahte bir ses kaydı oluşturuldu. Jackson olay sonrası sosyal medyada “Yapay zekâ dolandırıcılığı çok gerçek bir tehdit” uyarısında bulundu.
Goldman Sachs’ın eski baş yatırım stratejisti Abby Joseph Cohen ve hâlihazırdaki ABD hisse stratejisti David Kostin de deepfake videolarla hedef alınan diğer isimler arasında.
Hewson Meta’ya dava açabilir
Hewson daha önce de isminin sahte yatırım projelerinde kullanıldığını belirtiyor. Ancak deepfake videoların bir sınırı olduğunu düşünüyor. Hewson, Meta’nın (Facebook ve Instagram’ın sahibi) defalarca şikâyet etmesine rağmen sahte videoları kaldırmamasına karşı hukuki adım atmayı değerlendiriyor.
Hewson “Bunu görmezden gelemezsiniz. Benim adıma insanları dolandırmaları rahatsız edici. Sosyal medya platformları da, tıpkı finans kurumlarının reklam denetimlerine tabi olması gibi, benzer bir sorumluluğu üstlenebilir. Ama kimse onları denetlemiyor” açıklamasında bulundu.
Fırsatlar kadar riskler de var
İngiltere’nin Finansal Davranış Otoritesi (FCA) ise yapay zekânın sunduğu olanaklara rağmen, içerdiği risklere karşı da uyarıda bulunuyor:
“Firmalar yapay zekâ kaynaklı dolandırıcılık risklerini azaltacak adımlar atmalı. Yatırımcılar da sahte hesaplara ve klon dolandırıcılara karşı çok dikkatli olmalı,” diyen FCA sözcüsü, teknoloji şirketlerinin bu mücadelede daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Meta, konu hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi.
Nvidia’daki yükseliş çevrecileri endişelendiriyor
Trump’tan kendinden menkul ‘zafer’ açıklaması
İngiltere’de tüketici endişesi tırmanıyor
İnternetten aldığı hayvanlar öldü, Hakem Heyeti iade kararı verdi
Kaynak = https://www.finansingundemi.com/haber/londra-finans-devlerinde-deepfake-alarmi/1853998