FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Faturalarınızı internet üzerinden ödemek gecikme ücretlerinden kaçınmanıza, para biriktirmenize, kâğıt fatura sayısını azaltmanıza ve mali güvenliği artırmanıza yardımcı olur. Peki ya faturalarınızı otomatik ödemeyle ödemek?
Danışmanlık firması GetSure’ün CEO’su Rikin Shah, otomatik ödemeleri “Şirketlerin faturaları ve harcamaları belirlenen bir takvime göre banka hesabınızdan otomatik olarak çekmesine veya kredi kartını borcunuzu otomatik olarak tahsil etmesine imkân tanıyan bir sistem” ifadeleriyle tanımlıyor. Shah bu sistemin aylık olarak tekrarlayan faturaların kolay ödenmesi için tasarlandığını belirtiyor.
Otomatik ödemeler, gerçekten de aylık fatura ödeme sürecinizi kolaylaştırabilecek güçlü bir araçtır. Ancak hangi faturaların otomatik ödemeye alınacağına karar verirken dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar var. Öncelikle, yalnızca bütçenizin rahatlıkla karşılayabileceği aylık faturalar için otomatik ödeme kullanmanız gerekiyor. Eski bir Credit Karma üst düzey yöneticisi olan Dana Marineau’ya göre, “Aksi halde, biriken bakiyeniz faizle birlikte büyüyebilir ve bu da faturaları zamanında ödeme çabanızı boşa çıkarabilir.”
Finans uzmanı, “Eğer faturayı tamamen ödeyebileceğinizden emin değilseniz, otomatik ödeme yapmayın” uyarısında bulunuyor.
Readers Digest’in haberinde finans uzmanları özellikle de aşağıdaki faturaların otomatik ödeme kapsamına alınmamasını tavsiye ediliyor:
1. Yıllık abonelikler
Yıllık dergi abonelikleri veya Netflix, Hulu gibi aylık dijital yayın platformu aboneliklerinin otomatik ödeme ile ödenmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü artık kullanmıyor olsanız bile bu hizmetlerin açık kalmasına ve siz fark etmeden ücret ödemeye devam etmenize neden olabilir. C&R Research’ün bir anketine göre tüketicilerin %42’si artık kullanmadığı bir aboneliğe ödeme yapmaya devam ediyor. Ayrıca tüketiciler abonelik harcamalarını ortalama 133 dolar kadar eksik tahmin ediyor. Bu da düşündüklerinin 2,5 katı. Kısacası, fazla sayıda abonelik sahibi olmak, finans uzmanlarının sıkça uyardığı yanlış harcama alışkanlıklarından biri.
2. Elektrik, su, doğalgaz gibi fatura kalemleri
Tutarı her ay değişen faturalar için otomatik ödeme tercih edilmemeli. Shah, “Kullanım ve fiyatlar her ay değişebilir, bu nedenle faturaları inceleyip gerekiyorsa tüketiminizi ayarlamanız önemlidir” diyor. Özellikle yaz ve kış aylarında elektrik ve doğalgaz tüketimi zirve yapabilir. Ayrıca, bu tür faturalarda yanlışlıkla yapılan tahsilat hataları da sık sık görülebiliyor. Dolayısıyla ödemeden önce kontrol etmek alışkanlık haline getirilmelidir.
3. İnternet hizmetleri
İnternet hizmetler genellikle sabit fiyatlı gibi görünse de şirketler istedikleri zaman fiyat artışı yapabilir. Bu yüzden her ay faturayı kontrol etmek ve öngörülenin üzerinde ödeme yapmadığınızdan emin olmak önemlidir. Promosyonlu fiyatlarla hizmet aldıysanız, bu durum özellikle önemlidir. Shah “Avantajlı fiyatlar genellikle 12 ay sonunda sona erer, bu yüzden faturaları gözden geçirmek size yeni fırsatlar bulma veya mevcut tarifeyi yeniden pazarlık etme şansı verir” diyor.
4. Kredi kartı ekstreleri
Kredi kartı borçları söz konusu olduğunda, en azından asgari tutarı ödemek önemlidir. Ancak her ay ne kadar ödeme yapabileceğiniz net değilse, otomatik ödemeler sorun yaratabilir. Sağlıklı bir bireysel finans yönetimi için kredi kartınızı dikkatli kullanmanız şarttır. Ne tür alışverişleri kredi kartı ile yapmanız gerektiğini ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini bilmek de önemlidir.
5. Araç sigortası primleri
Araç sigortası genellikle yılda bir ya da iki kez ödenir. Bu da yüksek meblağlar anlamına gelir. Eğer otomatik ödeme tarihi, hesabınızın düşük bakiyede olduğu bir zamana denk gelirse, hesabınız eksiye düşebilir ve masraflı ek hesap ücretleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca poliçe kapsamınız ve primleriniz değişebileceği için, her yenileme döneminde detayları gözden geçirmek ve daha uygun fiyatlı seçeneklere bakmak daha doğru olur. Shah “Göstergeler araç sahiplerinin otomatik yenileme yerine her yıl yeni teklif alarak daha düşük fiyatlar elde edebileceğini gösteriyor” diyor.
6. Üyelik ücretleri
Spor salonu üyelikleri, büyük perakende mağazaları veya hayvanat bahçesi gibi aile üyelikleri gibi masraflar da otomatik ödeme kapsamında olmamalı. Bu tür üyeliklerde genellikle otomatik yenileme özelliği vardır ve siz fark etmeden bir yıl daha uzatılabilir. Kullanmadığınız bir üyelik için ödeme yapmak istemiyorsanız, otomatik ödemeyi devre dışı bırakmak en doğrusudur.
Kriz gelmeden hazırlanın: Uzmanlardan 3 altın tavsiye
Çoklu görev bilinci şehir efsanesi mi?
Skechers 9.4 milyar dolara el değiştiriyor
Kaynak = https://www.finansingundemi.com/haber/bu-faturalari-otomatik-odemeye-almayin/1851290