FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Altın fiyatlarının son bir yılda hızla yükselmesi, lüks saat üreticilerini zorlu bir sürece soktu. Geçen yıl altını ons başına yaklaşık 2.300 dolardan temin eden tedarik ekipleri, bugün aynı altını yaklaşık 3.300 dolardan almak zorunda. Bu, %40’lık bir artış anlamına geliyor. Hisse senedi piyasaları hâlâ dalgalı seyrederken, analistlerin çoğu altın fiyatlarında yakın vadede bir düzeltme beklemiyor.
Lüks saat üreticileri, büyük ölçüde altın saat satışlarına bağımlı. Financial Times’ın haberine göre İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu, geçen yıl platin dahil değerli metallerden yapılan saatlerin İsviçre’nin saat ihracatının değer bazında yaklaşık %40’ını oluşturduğunu bildiriyor. Buna karşın bu lüks saatlerin hacim bazında büyüklüğü ise yalnızca %2,7’sini temsil etti.
Birçok marka maliyet artışlarını tüketiciye yansıtıyor. İsviçre’nin en büyük saat üreticisi Rolex, 2024 yılında iki kez yaptığı zamların ardından, bu yılın başında altın saatlerinin fiyatlarını yüzde 8 artırdı. Firmanın gelecek ay bir zam daha yapılması bekleniyor.
Bazı markalar ise stoklarını ciddi oranda azaltarak yüzlerce altın saat modelini piyasadan çekti. Cenevre merkezli pazarlama ajansı Digital Luxury Group’un verilerine göre, nisan ayının ilk üç haftasında Cartier markasının ABD sitesinde yer alan saatlerin ortalama fiyatı, daha pahalı altın saatlerin geri çekilmesiyle %30,4 düştü. Aynı dönemde stoklarda %63,8’lik bir azalma yaşandı.
DLG ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın nisan başında açıkladığı gümrük tarifeleri sonrası fiyat artışlarının daha da hızlandığını gözlemledi. 100 bin doları aşan saatlerde fiyat artışı %17,5’i bulurken, özellikle pembe altın saatler %23,5’lik bir artışla en sert etkilenen kategori oldu. Bu modellerin stoklarında ise %16,4’lük düşüş yaşandı.
Daha küçük markalar da bu sürece ayak uydurmaya çalışıyor. Bağımsız İsviçreli saat üreticisi H Moser & Cie’nin CEO’su Edouard Meylan, “Şu anda geçen yıl aldığımız altını kullanıyoruz ama mecbur kalmadıkça yeniden sipariş vermiyoruz” diyor. Pembe altın saatlere talebin yüksek olduğunu belirten Meylan, “Son birkaç haftada yatırım amacıyla birçok altın saat sattık” ifadelerini kullanıyor.
Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, mücevher sektörünün altına olan talebi 2024’ün ilk çeyreğinde 538,5 tondan bu yıl aynı dönemde 434 tona düştü. Ancak genel küresel talep, altına yönelik yatırım talebinin yüzde 170 artmasıyla birlikte, yıllık bazda %1 yükseldi.
Meylan, “%100 gerekli olmayan tüm altın siparişlerini iptal ediyorum. Çünkü fiyatlandırması zor ve şu anda altın saatler en fazla riski, en az kâr marjıyla taşıyor” diyor. Şirket odağını çelik ve seramik malzemelere kaydırmış durumda.
LVMH’ye bağlı İsviçreli saat markası Zenith’in Ürün Direktörü Romain Marietta ise, “Geçen yılın sonunda fiyatları artırdık ve hepimizin yeniden fiyat artırması gerekiyor” diyerek benzer bir tablo çiziyor.
Moser ve Zenith için altın saatler yıllık üretim hacminin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu ürünler aynı zamanda toplam satışların %30-35’ine denk geliyor. Marietta, “Özellikle beyaz altının fiyatı artık seri üretim için çok yüksek hale geldi. Hatta artık sınırlı üretim modellerde bile bu fiyat sürdürülemez. Sonuçta büyük markaların hâlâ yüksek hacimle altın saat üretebildiği bir piyasada, rekabetçi fiyat sunmak imkânsız hale geliyor” açıklamasında bulundu.
Araştırma firması Bernstein’ın Kıdemli Analisti Luca Solca, altın fiyatlarındaki yükselişin kazananları ve kaybedenleri net biçimde ortaya koyacağını öngörüyor. Solca “Rolex gibi en çok arzulanan markalar bu süreci atlatabilir. Ancak tüketici sıralamasında alt sıralarda yer alan markalar, düşük hacme uyum sağlamak zorunda kalacak. Oyunun adı artık ‘doğru ölçekte kalmak’ olacak. Yani maliyetler düşürülecek ve kapasite azaltılacak” açıklamasında bulundu.
Geçmişte pahalı lüks ürünleri satın alan müşterilerin fiyat hassasiyetinin düşük olduğu düşünülüyordu. Ancak Marietta’ya göre artık bu durum geçerli değil. Marietta, “Yüksek fiyat segmentine hiçbir şey olmaz ve bu ürünleri alabilen gerçek koleksiyonerler fiyatlara duyarsız kalır sanıyorduk. Ama artık fiyat hassasiyetini göz önünde bulundurmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Finansal güvensizlik göstergesi 5 statü sembolü
JPMorgan’dan pozitif altın tahmini
Altın fiyatlarında ‘Powell’ etkisi
Kaynak = https://www.finansingundemi.com/haber/altin-saat-artik-luksun-de-otesinde/1851864