Atık sular dönüştürülerek tarımda yeniden kullanılıyor

Atık sular dönüştürülerek tarımda yeniden kullanılıyor

TEKNOFEST KKTC’de Araştırma Projesi Yarışması kategorisinde yarışan ve 4 kez katıldıkları TEKNOFEST’te Akıllı Ulaşım Yarışması kategorisinde 2 kez birindi olan Bakü Devlet Üniversitesi öğrencileri bu kez de sürdürülebilir tarım ekosistemi projeleri ile birinciliği hedefliyor.

ATIK SULAR DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Azerbaycan’dan devlet desteği alarak katıldıkları yarışmada, geliştirdikleri proje ile atık suları tarımda kullanmayı amaçladıklarını kaydeden İlyas Nasibov, “Projenin amacı duşta mutfakta kullanılan ve sonra gri su olarak siyah sulara karışan ve dönüştürülemeyen suların çeşitli gübreler eklenerek zenginleştirilmesi, daha sonra kullanıma hazır hale getirilerek tarımda kullanılmasını amaçlıyor” dedi.

MOBİL UYGULAMA İLE BİTKİNİN İHTİYAÇLARI HESAPLANIYOR

Sentezledikleri hibrit nanofotokatalizörlerle suyu filtreden geçirerek güneş ışınlarının etkisiyle suyun içerisindeki kirleticiler ve ağır metallerin arındırıldığını aktaran Nasibov, “Daha sonra su UV filtreden geçiyor. Sonrasında bir sitemiz ve mobil uygulamamız var. Tarım şirketleri veya tarımcılar oradan toprağa veya tarımsız hidroformlara ektikleri bitki bilgisini girebiliyorlar. Sistem otomatik olarak ekilen bitkinin tipine uygun ne kadar gübre lazım, hangi gübreler lazım, su ve gübre oranı gibi verileri hesaplıyor” diye konuştu.

KENDİ HACMİNİN BİN KATINI TAŞIYABİLEN POLİMER

Nasibov, geliştirdikleri dozajlama pompası sistemi ile arındırılan suyun dozajlama pompasına gelerek ekilen bitki tipine uygun gübreler eklendiğini ve tarıma uygun hale getirildiğini ifade ederek, “Toprak alanda ise kimyasal polimerler geliştirdik. Bunlar su ile temas ettiğinde kendi hacimlerinin bin katı kadar büyüyorlar. Suyu bünyelerinde tutuyorlar daha sonra bitki için gerekli su miktarını toprağı nemli tutmak için yavaş yavaş toprağa veriyorlar. Bu sayede toprağın nemlilik oranını çok uzun zaman stabil tutuluyor ve bitki için gerekli ortamı yaratabiliyoruz. Aynı zamanda sulama suyu güneş ışınlarından ısıdan farklı dış etkenlerden etkilenebiliyor. Biz suları bu polimerlerin bünyelerinde tutarak onları dış etkenlerden koruyoruz. Bu sayede sulama sistemlerinin olmadığı otoyol kenarlarında bile uzun süre bitki nemli kalabiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak = https://www.sabah.com.tr/gundem/2025/05/05/atik-sular-donusturulerek-tarimda-yeniden-kullaniliyor

administrator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir